Σάββατο 20 Απριλίου 2019

barato περιστερι

Σε επαφές που είχε ο κ. Ρότεμ με Έλληνες αξιωματούχους συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ σε διαφορετικούς τομείς και μεταξύ αυτών και της ενέργειας το οποίο θα αποτελέσει κυρίαρχο θέμα των συζητήσεων στην Θεσσαλονίκη.


barato περιστερι

barato περιστερι

λινα κλειτου φωτο

Υποστήριξε επίσης ότι το ενεργειακό, και συγκεκριμένα οι “αγωγοί της ειρήνης” όπως αποκάλεσε το μελλοντικό σχέδιο, θα γίνουν όχημα για μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη συμφωνία με την Ιορδανία και γίνονται διαπραγματεύσεις με την Παλαιστινιακή αρχή και την Αίγυπτο.


Ο κ. Ρότεμ τόνισε ότι ως γνωστό υπάρχουν δύο επιλογές στο τραπέζι για τον αγωγό που που θα φέρει το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, ο ένας μέσω Κύπρου – Ελλάδας – Ιταλίας και η δεύτερη επιλογή μέσω Τουρκίας. Οι επιλογές εξετάζονται είπε ο κ. Ρότεμ και θα έχει σημασία το αν και κατά πόσο ανακαλυφθούν και νέα κοιτάσματα στην περιοχή. Είναι ένα σχέδιο, όπως είπε, που “θα ωφελήσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.”
Αναφορικά με το ενεργειακό, το ανακοινωθέν μετά τη σημερινή συνάντηση ανέφερε χαρακτηριστικά: “Λαμβάνουμε υπόψη μας την ευαισθησία του θέματος για τους εταίρους μας την Ελλάδα και την Κύπρο. Επιδιώκουμε να συνεχίσουμε τον ανοιχτό διάλογο και να δράσουμε με διαφάνεια γι αυτά τα ζητήματα. Να σεβαστούμε τα δικαιώματα της Κύπρου στην θαλάσσια περιοχή της και πιστεύουμε ότι η η υπογραφή της συμφωνίας μας με την Κύπρο για την ΑΟΖ ήδη από το 2010 μιλά από μόνη της”


Πρόκληση η τουρκική επιλογή


Σε ερώτηση για το αν οι επιδιώξεις των εμπλεκόμενων εταιριών στις γεωτρήσεις και στη διάθεση του φυσικού αερίου, για γρήγορα κέρδη ασκήσουν πιέσεις για την τελική επιλογή του αγωγού μέσω Τουρκίας, ο κ. Ρότεν είπε ότι δεν είναι μόνο επιλογή των κυβερνήσεων αλλά είναι και μια καθαρά οικονομική υπόθεση στην οποία εμπλέκονται ιδιωτικές επιχειρήσεις και τόνισε ότι θα εξαρτηθεί επίσης από τα τεχνικά ζητήματα της άλλης επιλογής δηλαδή του αγωγού eastmed μέσω Ελλάδας.
Κατέληξε επίσης λέγοντας ότι αν βρεθεί περισσότερο αέριο στην περιοχή ίσως να υπάρξουν και περισσότερες επιλογές για την μεταφορά του.


Αναφορικά με το αν προβληματίζει το Ισραήλ η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία όπως έχει διαμορφωθεί, ο κ Ρότεν τόνισε ότι στο παρελθόν υπήρχαν εμπόδια στις σχέσεις με την Τουρκία αλλά το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολύ περισσότερες επαφές και ενδείξεις ότι οι σχέσεις των δύο χωρών κινούνται προς μια θετική κατεύθυνση.



μεθοδοι ερμηνειας κανονων δικαιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου